Українська премія L'Oréal-UNESCO

"Для жінок у науці"

Зі збільшенням кількості жінок, які долучилися до сфери наукових досліджень, бізнесу і політики впродовж останніх 25 років, компанія L’Oréal відмітила безліч можливостей, які відкриває для жіноцтва сучасне суспільство.

Хоча кількість жінок, які обирають професію в науковій галузі і розпочинають наукові дослідження, зросла на 12% порівняно з 1998 р., це не обов’язково призводить до тривалого і успішного розвитку їхньої кар’єри.

Високо цінуючи наукове розуміння і гендерну рівність, L’Oréal започаткувала в 1998 році програму «Для жінок в науці, яка спрямована на зміцнення позицій жінок в науковій царині, підтримку передового наукового досвіду і сприяння талановитим жінкам-науковцям у визнанні, на яке вони заслуговують.

Мета Премії - підтримати й відзначити талановитих жінок-науковиць, а також заохотити молодих жінок обирати наукові професії та допомагати їм у їхній кар'єрі.

Відповідно до оприлюдненого дослідження UNESCO, попри зростання кількості жінок, які обирають науку своєю професією, вони й досі становлять не більше 33% серед усіх науковців світу. Лише 28% серед випускників технічних навчальних закладів та 40% випускників з інформатики — це жінки[2]. Із часів заснування Нобелівської премії, з 1901 року, 61 премію вручали жінкам, 894 — чоловікам.

Loreal39  Copy

ПРЕМІЯ В УКРАЇНІ

Українська Премія є частиною глобальної програми  L'Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» й реалізовується в Україні п'ятий рік поспіль.

З метою підтримати науковий потенціал в Україні премія L'Oréal — UNESCO «Для жінок у науці» організовується в Україні з 2018 року. У 2023 році українська премія реалізується вже п’ятий рік поспіль і є частиною глобальної програми L’Oréal — UNESCO «Для жінок у науці», яка цьогоріч відзначає 25-річчя.

В програмі беруть участь жінки, які професійно займаються науковими дослідженнями у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика) на території України в будь-якому вищому навчальному закладі, дослідницьких центрах цих закладів або Національній академії наук України і відповідають наступним умовам:

-є громадянками України;

-віком від 18 до 40 років на момент закінчення терміну подання заяв;

-наявність наукового ступеню;

-наявність публікацій в журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus або/та Web of Science;

-соціальна активність задля популяризації науки.

Подача заяв здійснюється за встановленою формою через онлайн-платформу https://www.forwomeninscience.in.ua/ 

Переможницями першої Української Премії L'Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» стали:

-Щербань Наталія Дмитрівна, канд. хім.наук, Інститут фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України;

-Ванєєва Олена Олександрівна, канд. фіз.-мат. наук, Інститут математики НАН України;

-Байляк Марія Михайлівна, канд. біол. наук, ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Грошову премію у розмірі 120 000 грн отримали 3 фіналістки першого сезону Премії на церемонії нагородження, яка відбулась 20 листопада 2018 року.

Переможницями другого сезону Української Премії L'Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» стали:

-Валерія Трусова, д-рка фіз.-мат. наук, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна

-Оксана Крупка, канд. хім. наук, Київський національний університет ім.Тараса Шевченка

-Катерина Терлецька, д-рка фіз.-мат. наук, Інститут проблем математичних машин і систем НАН України.
Грошову премію у розмірі 150 000 грн отримали 3 фіналістки другого сезону Премії на церемонії нагородження, яка відбулась 12 грудня 2019 року.

Переможницями третього сезону Української Премії L'Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» стали:

-Копач Ольга Володимирівна, канд. біол. наук, Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України.

-Нестеренко Марина Олександрівна, канд. фіз.-мат. наук, Інститут математики НАН України. 

-Татарчук Тетянa Романівна, канд. хім. наук, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. 

Кожна Лауреатка отримала грошову премію у розмірі 150 000 грн!

Переможницями четвертого сезону Української Премії L'Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» стали:

-Беспалова Ірина Ігорівна, докторка технічних наук, старша дослідниця, Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України

-Носенко Валентина Володимирівна, кандидатка фізико-математичних наук, Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України

-Сулим Ірина Ярославівна, кандидатка хімічних наук, старша дослідниця, Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України.

Кожна Лауреатка отримала грошову премію в розмірі 150 000 грн.

ПРЕМІЯ У 2023 РОЦІ

З 6 березня до 31 травня 2023 року включно триватиме збір заяв через спеціальну онлайн-платформу https://www.forwomeninscience.in.ua/. До участі запрошуються громадянки України віком від 18 до 40 років, які професійно проводять наукові дослідження в галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика), мають науковий ступінь, публікації в журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus та/або Web of Science, та є соціально активними у популяризації науки. Їх інформування про правила програми буде здійснюватися на платформі.

Кожну заяву оцінюватиме незалежне журі програми, до складу якого входять експерти та експертки з різних галузей науки. Членами журі премії є провідні науковці України,  які є визнаними фахівцями у STEM-галузях.

Наступним етапом премії стане відбір поважними членами журі десяти фіналісток для участі у співбесідах у вересні 2023 рокута оголошення трійки переможниць у листопаді 2023 року. Про спосіб та місце оголошення буде повідомлено окремо на сторінці Facebook https://www.facebook.com/lorealukraine та на офіційному вебсайті компанії https://www.loreal.com/uk-ua/ukraine/

Кожна лауреатка отримає грошову премію в розмірі 200 000 (двісті тисяч тисяч) гривень після відрахування обов’язкових платежів та зборів, яка може бути використана переможницями на власний розсуд.

Партнери – Національна Академія Наук України, Центр «Розвиток Корпоративної соціальної відповідальності» та ініціатива "Дівчата STEM".

Від самого запровадження програми "Для жінок у науці" у 1998 році, понад 4100 талановитих молодих жінок-науковиць, серед яких кандидатки наук та аспірантки, здобули визнання й підтримку в 110 країнах, а пять отримали Нобелівську премію.

Адже світові потрібна наука, а науці потрібні жінки!